Sagnat de les genives

59afda1e18a66099627786.jpg

Que et sagnin les genives no és una cosa normal. El més probable és que siguin signe de que es té o s’està en risc de patir una malaltia periodontal. El sagnat persistent de les genives pot ser provocat també per afeccions greus, com pot ser leucèmia, trastorns hemorràgics o plaquetaris.

Tot i això, la causa principal del sagnat és l’acumulació de placa a la línia de la geniva per una mala higiene bucodental. Això deriva en una afecció coneguda com gingivitis o genives inflamades. Si aquesta no es treu, s’endureix i es converteix en sarro. Això fa que augmenti el sagnat cap a una forma més avançada de malaltia periodontal i de l’os mandibular  coneguda com periodontitis.  En el pitjor dels casos, pot acabar provocant la pèrdua de les dents.

Les genives sanes no sagnen. Són de color rosa pàl·lid, estan fermes i tenen un perfil definit, mentre que les genives malaltes i inflamades són de color vermell fosc i estan suaus i sensibles. Sagnen amb molta facilitat i desprenen un olor desagradable.  

Aquest sagnat ocasional al voltant de les dents ens està indicant que és necessari netejar-les millor. De cap manera hem de deixar de raspallar-nos per tal d’evitar el sangrat, ja que només empitjoraríem la infecció de la geniva. És molt important eliminar la placa ja que si no ho fem així, les genives no es curaran, i per eliminar-la només ho aconseguirem mitjançant un raspall de dents i altres productes de neteja per la higiene bucal.

Tot i això, el sagnat pot ser també un signe de curació. Per exemple, si mai s’ha utilitzat un raspall interdental és possible que es produeixi un petit sagnat. Això ens indica que hi ha una inflamació. Aquest sagnat hauria de desaparèixer un cop faci una setmana que s’utilitza el raspall, ja que la neteja diària permetrà reduir la inflamació i així evitar la malaltia periodontal. Si el sagnat no para, sempre s’ha de consultar a un professional de la salut dental.

És important, a més de mantenir el raspallat almenys 3 cops al dia després de cada menjada, visitar-se amb l’odontòleg amb certa freqüència. Aquest ens derivarà a l’higenista bucodental en cas de que sigui necessari.

L’higienista realitzarà una neteja subgingival que permetrà retirar el sarro que no podem eliminar amb el raspall normal. Ell/a ens marcarà el seguiment adequat per al nostre cas, és a dir, ens indicarà la freqüència necessària en la que ens hem de fer les higienes a la clínica, per tal d’evitar possibles malalties periodontals.