Nens i primera visita al dentista

599e708aab719102098001.jpg

NENS I DENTISTA

Segurament t’has preguntat quan has de portar al teu fill al dentista i no saps exactament quina és la edat més adequada.  És important saber que cada cop més nens tenen càries en edat prematura  i és per això que els odontòlegs recomanen, a més d’iniciar la higiene en edat molt avançada, fer una primera visita a partir dels tres anys de vida del nen. Fins aquest moment, el pediatra derivarà abans al dentista en cas de que sigui necessari.

Aquests problemes associats a la primera dentició han forçat a que es recomani un control de forma preventiva. 

Durant la visita, el dentista realitza una revisió de dents i genives per verificar que no existeixen càries provocades pel biberó, es valoren possibles problemes de mossegada, alteracions de creixement, etc.

Els pares s’han d’esforçar per transmetre als fills una sensació de confiança i seguretat a l’hora d’afrontar aquesta visita. És necessari des del principi que la relació entre nen i dentista NO es basi en la por i/o la inseguretat.

Per entendre-ho cal que sapiguem que la por al dentista sol justificar-se per la suma de l’ansietat cap allò que és desconegut i als tractaments que puguin ser invasius. Si a més, el pacient adult o infant és nerviós o ha tingut una experiència poc positiva en la seva primera visita, sol quedar de fons un pànic a la consulta dental. La por a no poder controlar-ho, pot convertir la visita al dentista en un autèntic malson. I si els adults senten freqüentment por al dentista, imaginem com pot ser per als nens.

La millor manera de preveure la fòbia dels nens és portar-lo a la consulta i que aquest situï el lloc com una ubicació familiar per a ell/a. D’aquesta manera confiaran amb l’ambient i l’equip que hi treballa. Si les revisions es fan periòdicament, també es vigilarà la seva salut dental, evitant que apareguin càries  o problemes més greus que requereixin tractaments més agressius.

Recomanacions per reduir la por al dentista dels nens:

 • Esculli un dentista acostumat a tractar amb nens.
   
 • Faci que el nen acompanyi a un adult en una visita senzilla i curta per tal de que vegi que no té perquè espantar-se i proposi al dentista que vagi explicant de forma senzilla el que està fent.
   
 • Eviti fer comentaris negatius per tal de que no ho escoltin i posteriorment ho interioritzin.
   
 • No s’ha d’utilitzar el fet d’anar al dentista com a càstig.
   
 • No li hem de dir al nen que no li farà mal perquè llavors es plantejaran aquesta possibilitat.
   
 • Hem de parlar del dentista de forma positiva: explicar l’important i necessari que és i fer comentaris referents a l’equip i al centre: són simpàtics, agradables...
   
 • Mantenir una higiene dental adequada, raspallant les dents després dels àpats. D’aquesta manera també familiaritzem al nen amb la nostra activitat, ja que fem que sigui un agent actiu i involucrat amb el que li puguem fer.

Amb tots aquests consells podem aconseguir que la visita al dentista sigui constructiva i fins i tot divertida per als nens mentre es vetlla per la seva salut bucal.