Diabetis i salut bucodental
- 23/05/2016
- per Andrea Caubet Espuny
DIABETES I SALUT BUCODENTAL
Els diabètics són més susceptibles a tenir malalties de les genives, i aquestes afecten al control i l'estabilització dels nivells de la glucosa en sang, cosa que contribueix a l’avançament de la diabetis. Per tant, està demostrat que hi ha un cercle viciós entre la diabetis i les malalties de les genives.
L’associació americana de la diabetis reconeix la afecció periodontal com la sexta complicació de la diabetis.
Aquests estudis indiquen que les persones amb diabetis corren un major risc de problemes de salut bucal: gingivitis (malaltia de les genives en l’etapa inicial) i periodontitis (malaltia avançada de les genives), perquè són més susceptibles a infeccions bacterianes i tenen menor capacitat de combatre las bactèries que envaeixen les genives.
Es tracta d’un cercle viciós:
- Si el nivell de glucosa en sang no està ben controlat, pot tindre més probabilitats de tenir una malaltia avançada a les genives i perdre més dents que les persones sense
- Una malaltia avançada de les genives pot ser un factor que causa l’augment de la glucosa i dificulta el control de la diabetis.
La diabetis es pot manifestar de diferents maneres a la boca:
- Xerostomia (boca seca) inexplicada.
- Candidiasi (fongs) crònica o intensa.
- Síndrome de la boca cremant.
- Càries extenses.
- Abscessos periodontals múltiples o recurrents.
- Periodontitis de progressió rapida.
- Retràs en la cicatrització de les ferides.
- Cúmul de placa bacteriana.
- Hiperplasia gingival: granuloma piogènic.
I les malalties periodontals es manifesten de les següents maneres:
- Sagnat al raspallar.
- Genives toves, inflamades i roges.
- Genives desenganxades de les dents.
- Mal alè persistent.
- Pus entre les dents i les genives.
- Dents amb mobilitat i separades.
Les persones amb diabetis tenen necessitats especials, i el seu dentista i higienista han de saber la historia clínica per poder-lo tractar. Cal informar de qualsevol incidència de l’ estat de salut. S’ha de posposar qualsevol procediment dental que no sigui d'emergència, si no es té la glucosa ben controlada.
Les atencions especials són recomanar un tractament odontològic que segueixi el règim de vida habitual. També és important que les visites al dentista siguin pel matí i que siguin breus i, en diabètics descompensats, és molt important mirar la cetonúria i la glucèmia abans del tractament. Es recomana tenir a mà begudes amb sucre i al finalitzar, donar les pautes necessàries perquè es segueixi la dieta i tractament adequats.
A casa és important que el pacient diabètic es renti les dents després de cada menjada, sobretot la de la nit o abans d’anar a dormir. S’ha de fer servir un raspall de dents suau i substituir-lo cada 3 mesos, i utilitzar fil dental diàriament.