Higiene bucal 100% efectiva

597c471e8014b330266280.jpg

Segurament algun cop heu anat al dentista i us ha preguntat si us han explicat mai com s’han de raspallar les dents correctament. Sembla una pregunta molt simple, però són molts els casos que, creient-nos que ho fem correctament, es realitza una neteja deficient.

En aquest article pretenem que aprengueu com es realitza una correcta higiene bucal a casa, ja que no és només important per mantindre les dents netes i blanques, sinó que es tracta d’aconseguir un benefici en general per a la salut.

Quan us raspalleu les dents, elimineu una fina capa de bactèries anomenada placa dental. Aquesta s’adhereix a les dents provocant càries i malalties de les genives. Si no en feu cas per un període de temps llarg pot provocar la pèrdua de les dents.

Comencem pel raspall de dents.

Haureu d’escollir un raspall de dents amb pues de nailon suaus. Aquestes eliminaran la placa dental i les restes de menjar. Amb aquest tipus de raspall suau evitareu el desgast de l’esmalt i de les dents. El raspall s’ha d’adaptar a la vostra mà sense esforç i ha de ser prou petit per poder arribar a totes les dents, especialment a la zona posterior de la boca. Si el raspallat es fa correctament, és indiferent escollir entre un raspall elèctric o manual. En cas de que porteu ortodòncia, serà l’ortodonciste el que us aconsellarà ell millor model.

El raspall s’ha d’anar canviant regularment ja que les pues es desgasten i perden la seva efectivitat. És per això que és adequat realitzar el canvi cada 3 o 4 mesos, o en el moment just en què les pues perdin la forma original.

Després d’utilitzar el raspall, heu de repassar-lo correctament i guardar-lo en posició vertical i al descobert per tal de que es pugui secar abans de tornar-lo a utilitzar. Si el tapem facilitarem la proliferació de bactèries.

A l’hora d’escollir la pasta dental, l’odontòleg ens pot assessorar més correctament en cas de que hi hagi algun problema específic en concret: càries, sarro, sensibilitat, gingivitis, taques... En cas de que la vostra salut dental sigui normal, és adequat utilitzar una pasta de dents amb fluor, que ajudarà a eliminar la placa dental i a enfortir les dents. És important no engolir-se la pasta ja que el fluor pot tenir conseqüències greus en cas de ser ingerida repetidament.

Fil dental

El fil dental, al igual que el raspall, és molt important ja que elimina la placa, bactèries i restes de menjar que s’han quedat entre les zones on el raspall no arriba. S’ha d’utilitzar abans del raspallat per tal de eliminar les restes a continuació amb el raspallat.

És important utilitzar-lo de forma suau i no raspar ja que podríem inflamar les genives. Passant-lo delicadament i resseguint la corba de la dent aconseguireu no malmetre la geniva.

Raspalls interproximals

Si el fil dental no us resulta còmode, podeu optar pels raspalls interproximals, que són petits raspalls, cada un adaptat al tamany de l’espai entre les dents, que es poden passar per tal de retirar restes i bactèries. El dentista o higienista us aconsellarà el color adequat per a cadascú.

Tècnica del raspallat

  1. No poseu una gran quantitat de pasta al raspall, ja que posar-ne molta pot provocar que feu molta espuma, cosa que us molestarà i farà que acabeu el raspallat abans dels 3 minuts (temps aconsellat).
  2. Col·loqueu el raspall per sobre a on comença la geniva en un angle de 45º i pressioneu lleugerament la geniva contra la dent per tal de fer sortir les possibles restes que s’han quedat a sota. Raspalleu suaument amb moviments curts, verticals o circulars. No ho feu horitzontalment.
  3. Raspalleu durant 3 minuts (feu-ho raspallant només poques dents a la vegada, durant 15 segons aproximadament per cada secció).
  4. Per raspallar els molars, col·loqueu el raspall de forma perpendicular als llavis, o de manera que les pues es recolzin a la part superior dels molars inferiors. Raspalleu amb un moviment de dins cap a fora i moveu el raspall de darrera cap avant. I de la mateixa manera, gireu el raspall i feu el mateix molars superiors.
  5. No us oblideu de la part interna de les dents. Inclineu el raspall de manera que el capçal apunti al començament de les genives i raspalleu cada dent. La part dels incisiu inferiors centrals s’oblida en moltes ocasions!
  6. Raspalleu suaument la llengua per evitar el mal alè i eliminar les bactèries acumulades.
  7. Glopegeu aigua i escopiu-la.
  8. Glopegeu durant 30 segons col·lutori (amb prèvia prescripció de l’odontòleg).

El raspallat s’ha de realitzar després de les menjades o almenys els 3 cops importants del dia: després d’esmorzar, dinar i sopar.

Esperem haver-vos ajudat a millorar la vostra tècnica de raspallat i us demanem que la difongueu a tants com pugueu  per promoure la salut bucal i general.