La halitosis
- 27/10/2017
- por Núria Rodríguez Altadill
De vegades el fet no netejar bé la boca, pot desencadenar en un problema anomenat halitosis i que no significa ni més ni menys que un despreniment de mala olor d’aquesta. Generalment, aquest problema deriva per la manca d’una bona higiene bucal o bé per malalties de la cavitat bucal.
Normalment, un mateix no es pot detectar el seu propi ma alè i per tant, és una mica difícil de diagnosticar. Per això, es recomana consultar aquest tema amb una persona de confiança per poder posar-hi remei.
Quin és el seu origen?
En funció del seu origen podem parlar de dos tipus d’halitosis: l’oral i l’extraoral. En el cas de la primera, és degut a una acumulació de placa bacteriana a la llengua tot i que, també pot ser causada per altres motius tals com fumar, caries dentals, problemes periodontals, etc.
En canvi, quan parlem d’halitosis extraoral ens referim a aquella provocada per trastorns del sistema digestiu, respiratori, malalties sistemàtiques (hepàtiques i renals), etc.
Quines són les seves causes?
Les causes de la halitosis les podem classificar segons si són patològiques o no patològiques. Aquí us n’expliquem algunes:
Patològiques:
- Malalties periodontals i caries.
- Higiene oral deficient: Si no eliminem bé la placa bacteriana es produeix aquest efecte.
- Causes ulceratives.
- Faringe: Infeccions víriques, bacterianes o fúngiques.
- Necrosis per radioteràpia y quimioteràpia en pacients amb neoplàsies.
No patològiques:
- Fumar: Aquest hàbit provoca un alè característic que inclús és difícil d’eliminar després de deixar-lo.
- Alè matinal: Durant la nit el flux salival disminueix i això provoca el creixement de bacteris.
- Pròtesis dentals: El fet que puguin acumular restes de menjar també pot provocar aquesta olor desagradable.
- Períodes de dejú: La dieta ha de ser saludable e intentar no saltar-se les menjades.
- Alguns aliments com per exemple l’all o la ceba així com el consum d’alcohol afavoreixen aquesta situació, per tant, hem de controlar la dieta.
- Alguns medicaments ens poden causar sequedat a la boca i com a conseqüència pot aparèixer la mala olor.
Tractament odontològic
Els tractaments de la halitosis estan orientats a disminuir els bacteris presents a la nostra boca i causants del mal alè. Entre els possibles remeis existents, ens trobem per exemple amb l’ús de clorhexidina, conegut més com a col·lutori.
No obstant, això ha d’anar acompanyat d’una bona higiene bucal cada quan indiqui l’especialista, fer un bon raspallat després de cada àpat acompanyat d’una neteja interproximal i del planejament de la llengua.